Sunday, December 19, 2010

Dugaan Itu

Salam readers. Uols buat apa hari ni? Melepakz ker mcm me buat ni? Ekekekeke. Sekali sekala duduk umah diam2 jer jgn gi mana2 k. (Mcm bleh percaya muka me kalu x berjalan hujung minggu).

Emm br lepas entertain my fren yg dtg bertandang ke rumah, dia dtg ambil brg kiriman dia tu Sayur MIDIN tu...me jamu la sekali dgn nasi goreng kampung + ikan terubuk masin + kek lapis srawak + teh stawberry CH. Hihii, pepagi lepas solat me dah kelantang keluntung siapkan  makanan tu, pukul 8.00am siap, tp tetamu nya datang kul 10am...hihihihi. Tak kisah la janji dia dtg...she come with her famili. Rumah me yg senyap sunyi ni kalu sesekali org nak dtg me rasa happy..ada gak org dtg berziarah, (boleh la bawa kuar dosa2 kecik  me skali kan :D)

Oh ya 2-3 hari ni me asyik berchat kat FB ngan my fren, actually dia yg tegur me dulu, me notice dia online tp x ada la nak tegur, tp ntah nape dia tegur me dulu, me jawb la n layan. Sebenarnya dia ni kwn skola Menengah dulu, kami pernah close sekejap (eheemmm lain mcm jer statement tu? Sapa ni? XD) pastu masing2 meningkat dewasa bawa haluan sendiri n x jumpa dah..sejak ada FB br dpt contact balik. Sembang itu ini, kisah  masa dolu2 n memacam la yg rasanya boleh di share dan diimbau semula...

Tapi yg buat me terkejut, rupa2nya dia sedang menanggung kesakitan, me tak tau la dia sakit apa n dia x reveal pun apa penyakitnya...bila bercerita dengan me, dia ada sebut nak sgt jumpa me n one of our fren, kalu boleh nak jumpa dlm masa terdekat n secepat mungkin. (Me dah x sedap hati bila dia sebut cam ni, me ni slalu pk yg bukan2 kalu bab2 cam ni) Dia kata dia dah x larat tanggung sakit tu, n asyik makan ubat pun bukan makin baik, tp makin teruk. EMm kesian dan simpati pula me dgrkannya, dah la kami dah lama x jumpa, bila tau ceta cam ni, lagilah la rasa syahdu beb...

Entah me pun tak tahu naper 2-3 menjak ni org2 yg me kenal n rapat semua berada dalam penderitaan dan kesakitan..Mereka cam tau jer bila masa mereka akan dipanggil Allah. Tp me selalu cakap kat diorg, jgn igt org yg sakit akan pergi dulu, mana tau me yg sihat segar bugar ni yg akan pergi dulu. Ajal maut kan di tangan Allah...


Me selalu fikir kesakitan adalah ujian. Allah menguji pada hambaNya yang sabar dan tabah sahaja. Buat sahabat, teman dan kawan yg sedang dilanda masalah @ menanggung penderitaan kala ini, aku hanya mampu mendoakan kesejahteraan kalian di kejauhan...Moga Ketabahan menjadi milik kalian selalu...Amin

 

Sekadar renungan; 

Abu Qatadah Ibnu Rib’i al-Ansari r.a menerangkan bahawasanya satu jenazah telah dibawa berlalu di hadapan Rasulullah SAW maka berkatalah baginda :“Orang yang beristirahat atau orang yang pergi supaya orang lain beristirahat daripadanya. Para sahabat bertanya: “Ya Rasulullah, siapakah orang yang pergi beristirahat dan siapakah orang yang pergi supaya orang lain beristirahat daripadanya? Nabi menjawab : “ Hamba yang mukmin pergi beristirahat daripada kepayahan dunia dan gangguannya kepada rahmat Allah. Dan hamba yang fasiq, beristirahat daripadanya segala hamba Allah, negeri, pohon dan binatang.”

(al-Bukhari dan Muslim)



Huraian
Sesungguhnya orang yang meninggal dunia itu terdiri dari dua golongan iaitu golongan orang yang beriman meninggal dunia menuju ke suatu tempat yang aman yang membahagiakan. Mereka sudah terlepas daripada kepayahan dan ujian dunia menuju kepada rahmat Allah SWT. Sedangkan orang yang buruk akhlaknya, kematiannya itu merupakan satu kerehatan untuk penghuni dunia daripada terus berhadapan dengan kejahatan dan kemungkaran yang dilakukannya. Kematiannya dituruti dengan kesengsaraan dan balasan azab daripada Allah SWT.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Saat Kasih Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

The Best Place To Purchase Gift!!