Monday, December 20, 2010

Antara 2 Jiwa

Salam readers...n selamat Monday Blues (sure punyalah monday blues, like me) Cuti 2 hari cam x kecukupan jer kan. Time ni lah nak spent time puas2 ngan anak2 (bg yg ado ya) n suami. Me 2 hari ni mmg spent the quality time with him, dah 1 week x jumpa kan...byk cerita nak share n agenda nak buat (hahh jgn pk yg bukan2 yer...ehem, bukan bout sexual k, byk agenda urusan rumahtangga yg perlu kami buat) hahahahaaa,korang kalu bab rumahtangga otak mesti pk yang tu jer..ahaksss

Alhamdulillah, syukur pada Allah kerana so far our marriage getting quite establish (for time being, hope will be forever. Amin) Bukan senang nak bina kekuatan & persefahaman dlm berumahtangga. Tambah pula dlm keadaan kami ni yg dah 2 thn tanpa cahayamata (but its ok for me, walau kekadang rasa nak mengandung sesangat, coz my frens around me rite now ni, mcm lari berganri2 uols, lepas sorang,sorang bersalin, mau x cemburu...tp kena redha ok..Allah Maha Mengetahui) 2 tahun kira muda lg, ada yg dah berbelas thn masih x ada juga n they live happily jer...

Sebut pasal 2 jiwa ni, me terpanggil utk menulis ttg hati dan perasaan. (Sori yer kalu me tetiba cam nak jd kaunselor kejap, ahaksss jgn mare.;D) Sebab me ada terbaca kat fb n drpd rakan2 me ttg masalah hati dan perasaan ni. Perkahwinan yg di bina yg baru mencecah 1-5 thn merupakan satu tempoh masa utk menyesuaikan diri dan mencari titik keserasian antara pasanan tersebut. (Cehh, fakta ke auta?Ee betul la ikut survey jawi...)

Untuk dicintai seseorang, kita harus mencintai mereka terleih dahulu.Kita kena bekorban hati dan perasaan kita dulu utk menagih kasih syg org lain..dlm dunia ni mana ada free kan...

Tp dalam persoalan rumahtangga, mmg akan ada 1 ketika, sang pasangan merasakan, hanya dia sahaja yg seperti menagih cinta drpd pasangannya,manakala pasangannya bersikap dingin. Mari sahabat2 n readers sekalian renungkan semula...asal usul percintaan korang masa sebelum berumahtangga, sebab kemanisan ini adalah berkaitan dengan kita dan pasangan. Andai kemanisan telah kita kecapi ketika belum berumahtangga, maka kemanisan berumahtangga juga akan pudar. Believe it...Islam pun mmg dah bg garis panduan dlm perhubungan kan..
Kalu x takkan byk kes2 perceraian (di kalangan artis kita boleh tgk kat paper baik sebelum berkahwin hingga mereka bercerai kan)

Jadi my advice...kembali kepada kejadian diri & Pencipta.Apa yg boleh dibuat, perbaiki dan muhasabah diri. Perbanyakkan amalan kerohanian kepada Allah.

Pssst - pandangan ni adalah pandangan peribadi n hasil perkongsian ilmu drpd sahabat yg lebih pakar, jadi me pun share la ngan uols..

Sharing is caring..

2 comments:

Anonymous said...

shoes heels naot gucci bag for online sale malaysia

Mama Qiestina said...

takpe kin, bab anak tu ko jgn stress sgt memikirnya.

tuhan dah tetapkan rezeki kita :)
yang penting apeee? DUIT! doa usaha ikhtiar tawakal..

selagi berdua ni ko enjoicee laa dating lelepak ngan laki ke bulan bintang.kang dah ade si tecik tak bole nak ronggeng sakan.

aku doakan one day ko jadi mama :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Saat Kasih Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

The Best Place To Purchase Gift!!