Monday, January 31, 2011

Banjiro..Banjiroo..Kampungku naik air oo..naik Air...

Assalamualaikum...

Maaf kepada semua pengunjung belog AI ni, maaf kerana lama tak update...sekarang ni AI sedang bercuti CNY yg panjang tp dalam kekalutan...Kluang naik air tu..Alhamdulillah rumah mak AI x naik, tp risau juga coz lepas ni AI nak gerak ke Endau Mersing, coz ma parents ada kat sana..hujan dah 4h 3M yer kawan2...dan sangat kesian bila dengar ma fren Yatt @ Momma Qiestina rumah dia naik air dan dia sedang berada di dewan SKKMK..sekolah rendah kami...sangat simpati mendengarkannya...

Ok last but no least...kepada semua yg sedang tunggu hadiah tu...tunggu yer....akan di pos laju kan dia dlm masa terdekat...ok

PSSttt- minta doakan semuga semua selamat drpd bencana alam k...

Sunday, January 23, 2011

A Magnolia Sherbet A Day Sparkle Up Body Shine My Eyes That Sleepy Give Me More Energy


Yezzaa...the yummy and delicious taste of ice cream by Magnolia!! Don't u want to taste it?


Ai masih tak berputus asa untuk merasai dan menikmati kelazatan ice cream ini yer. Ntah untuk kali yang ke berapa Ai asyik berkejar-kejaran ke stesen petronas di mana2 juga lokasi untuk mendapatkan ice cream ini. Korang tak percaya?.. Ce tengok tu...

 mula-mula Ai pergi cari stesen petronas dulu...


 sudah nampak iklan Magnolia sherbet...terus Ai tengok isinya..

 tu dia...semua yang dilihat adalah perisa Laici...


 macam best jer kalau ambil perisa manggis ni..

tapi...Ai ambil perisa Oren juga, tengok berapa banyak Ai borong (sebab susah nak dapat punya pasal)


wah...sungguh mengujakan!!! Tengok la warna oren tu..sungguh sedap jer...tekstur yang lembut..oohh tentu enak..

emmm... memang sedap...ada sedikit crunchy..sebab ada cebisan oren didalamnya...tidak terlalu masam dan ada rasa susu!..Sungguh sedap!! Cubalah korang rasa!


 laa...tengok tu sungguh comot!! TAPI ITULAH KEPUASAN!


 La apahal ni...Ai tengah sedap2 menikmati Magnolia Sherbet, ada pula yang datang nak bergambar..suka hati la...Ai tetap nak makan ice cream ni!! (Macam Artis pulak XD)


Apa benda ni puan? Comei jer bekasnya!!..Macam best jer perghh terliur ni!!


Inilah Magnolia Sherbet Perisa Oren Kesukaanku....Kecil-kecil cili padi tau
Walaupun kecil tapi sedap!!!

Sekian cerita Ai tentang Magnolia Sherbet Oren Kesukaanku!! Memang segar dan bertenaga selepas menghabiskan satu tab tu..
Murah jer RM2.50 satu dan tak akan menggemukkan pun.. ;P


Yang pasti... 
A Magnolia Sherbet A Day Sparkle Up Body Shine My Eyes That Sleepy  Give Me More Energy

Saturday, January 22, 2011

Susahnya Buat Orang Tertunggu-Tunggu

Assalamualaikum....

Masya Allah sungguh lama tak mengupdate blog ni kan, dekat seminggu lebih dah rumah ni berhabuk dan bersawang, maaf yer datang rumah tgk bersawang. Terlalu penat utk update....tiba mood malas nak update even nak buka lappy pun malas (punya teruk kan penyakit M tu kalu dah melanda)
Cerita banyak yang hang dan hangin jer....

Masa cek msg di email.... AI just saw a few mail asked about their gift....huhuhuhuhu...Ai tau ai ada berhutang dgn uols tu...mcm ai dah cakap tempoh hari ai tak lupa...hadiah tu dah siap ai bungkus..tinggal nak masukan dlm envelope pos laju (envelope tu pun minta belas ihsan pada rakan, sebab rasanya lebih mudah bungkus dalam  tu rather ai yg nak kena buat proses bungkus-membungkus dgn kertas mahjong tu...huhuhuhhuu)

Buat semua yg ternanti2 kan hadiah dari ai tu...ai minta sabo banyak2 ye....by hook by crook..minggu depan uols boleh dapat okey...

Ai amat2 memahami perasaan uols tu dan keterujaan menunggunya..tapi ai nak MINTA MAAF sesangat kerana telah buat uols merana menunggunya...ai promise ai tak buat lg cam ni kalau ai buat GA next time *ader ke yg nak join kalau dah mcm ni punya organizer ;( *

Sesungguhnya sabar itu ada tahap nyer betul tak?...maaf yer uols....hukhukhukk....

Thursday, January 13, 2011

29 Tahun Yang Penuh Bererti....

Assalamualaikum...

"Ya Allah, Aku panjatkan kesyukuran ini kepadaMu, di atas kurniaan dan limpahan kasih sayang Mu kepada Hamba Mu ini. Ya Allah Ya Tuhanku, Ku bersyukur kepadamu kerana aku diberi peluang untuk terus menghirup udara dan bernafas di muka bumimu ini. Hari ini usiaku sudahpun menjangkau 29...Syukur Ya Allah"



Macam terasa masih bermimpi di kala ini usia ini telahpun menjangkau 29 tahun, ya satu usia yang boleh dianggap masih muda dan ada juga yang menganggap telahpun berusia, memasuki fasa matang (matang ker?) 
Sekejapan masa berlalu dan berlari meninggalkan kita, masa yang tidak akan berpatah balik, menoleh kebelakang, masa yang akan terus mara ke hadapan....jauh meninggalkan kita andai kita kealpaan dalam mengutip dan memanfaatkan apa yang sepatutnya kita laksanakan sebagai hambaNya...

Kala usia ini, tiada hajat yang didambakan melainkan mengharapkan kesempurnaan sebagai seorang perempuan (merasai nikmatnya bergelar ibu) Namun  andai itu tiada takdirku, redha dan terima ketentuannya. Kerana Dia lebih mengetahui...

29 tahun hidup terisi dengan penuh warna-warna pelangi yang indah, dihiasi jaluran-jaluran warna yang penuh cahaya, ingin dilupakan jalan-jalan kelam semalam, jalan-jalan berliku dan berduri yang penah ku rentasi agar hidup ini tidak tertekan lagi. 
Biarlah kenangan itu tinggal kenangan, akan ku lihat sebagai satu perhiasan dinding yang pernah mewarnai hidup ini. Kerana indahnya pelangi disebabkan cahayanya yang pelbagai warna, andai warnanya cuma satu sahaja tiadalah seri dan tiadalah indah untuk dilihat...


SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN MYSELF - XD

Semoga Allah sentiasa memberkati hidup ini
Menjadikan diri muslimah yang sejati...Amin




(entri kenangan untuk blog AI - harap maklum)

Wednesday, January 12, 2011

Alhamdulillah Mengandung Juga - Dah Rezeki DariNYA

Assalamualaikum...Rindu sangat la nak update blog ni (padahal baru 2 hari jer x update :D). Sekarang ni x boleh nak update selalu la, kekangan kerja yang banyak tu yang x boleh nak mengadap lappy..

Surpriseee XD, tajuk mesti menimbulkan konterversi kan atau kegembiraan pada uols?
Oppss jangan wish AI apa2 yer...sebab itu wish tidak layak untuk AI sebabnya AI tak mengandung yer (belum rezeki, walaupun itu yang diharapkan,tsskkk...tsskkk kan dah teremo skit )

Untuk pengetahuan uols, sebenarnya AI baru dapat news yang makcik AI dekat kampung sedang berbadan 2, Alhamdulillah...walaupun usianya dah 40++, kalu dah nama rezekikan... Rindu pula dekat dia sebab dah lama tak balik kampung AI yang tenang damai dan menyamankan...


Then AI jadi teramat rindu dekat buat hati kecik AI sorang ni..dah makin lasak sekarang ni...asyik nak main kat tangga ja kata nenek tu...tengok la tu...

cedapnyer...best kalu dapat geget ni...nak..nyummmm


Monday, January 10, 2011

Melaka Dalam Kenangan - Famili Vacation Part 1

Assalamualaikum....

Mungkin entri n i sedikit basi kan, yer la kisah holiday Krismas time tp baru sekarang nak update....tak sempat nak update....emmm tu la kan wanita multitask kan...(tasking la sangat uweekk...)huhuhuhuhu

Masa 25 Dec 2010 lalu, Ai dengan my family pergi bercuti ke Melaka....yer Melaka jer, tp its such a lovely moment okey...sebab sume adik beradik n ipar duai dapat berkumpul bersama....dan Alhamdulillah kami dapat menginap kat Merak Homestay dekat Taman Merak Mas, Bukit Indah Melaka.. Maklumlah time tu sume hotel dan semua homestay fully book der... mana nak dapat. Tapi berkat pertolongan sahabat Ai kat Melaka tu, Ai dapatlah juga menginap dekat such a lovely homestay beb.......maletttss tau homestay tu (harga pun okay.. RM300 jer semalam) fully equip, ada air-cond dan siap ada kerusi urut OSIM okay... (kesian kerusi urut tu jenuh berkhidmat utk kami semua...x berhenti2 tau kekekeke)

Tapi kami tak la ke bandar Melaka - uissshh tak mo la, sesak padat, sendat dan JAMMED tentunya...kami pergi tempat lain jer...yang pasti spent quality time with family its more important..betul tak?

 Bersama keluarga di Alai Ikan Bakar 
Servis slow derrr....

 ni lah lauk2 AI punya... sejam setengah tu tunggu...makan 20 minit jer...hikhikhik


MEREKA KESAYANGANKU!!!..MMUAAAHHHSS

AJL25 - BOSAN!! - WHAT SAY U?



Salam, Hurmm...selesai sudah event awal tahun yang ditunggu2 ramai kan...Ai ada terbaca kat FB. Kita Merdeak dah 53 tahun, AJL 25 tahun...maksudnya separuh daripada kemerdekaan Malaysia ni dipenuhi dengan hiburan semata2 kan..huhuhuhuhu...yer la manusia akan lalai dengan hiburan, itukan senjata SYAITAN!!...abis AI layan juga?...layan jer la sekadar2 saja...cam bosan juga...

Pembukaan memang best...juara2 lama tampil n nyanyi, lagu yang memang best2 sume...persembahan akhir pun best juga...Artis2 tersohor gitu...mmg la best kan.

Rumusan persembahan sume artis;
  1. Aksi salin baju - Hafeez AF7 & Ana Rafali
  2. Aksi dalam penjara  - Faizal Tahir, Ana Rafali
  3. Aksi kena tembak - Hafeez AF7, A.P.I
  4. Aksi Drama - Faizal Tahir, Syahir AF8
Yang cool, Yuna jer maintan ayu gitu main keyboard.... .

Hurmm...ayat tak hengat FBI..."Shut up not shut up" = Diam tak diam, bley ker? Apapun...PENGACARA AJL25 BOSAN...Kolaborasi yang nampak sangat x menjadi, hambar, momentum boleh nampak turun naik nyer okey..to En. GBAM...harap2 tahun depan kalu u penerbit AJL lagi...pls carilah pengacara yang happening, ni tak kami nak ketawa pun tersekat2... :(



Persembahan artis memang quite MELETS skit la...mana taknya sume Aura alam digunapakai Api, air, tumbuh2an dan tak lupa kecanggihan gimiks2  n laser... okey....tapi memang sesuatu yang speechless bila ANA RAFFALI jadi Juara,,,sume pakat teka FT kan...tp tula yang simple selalunya menambat hati betul tak?...


EMMM TAMAT SUDAH....

AJL25 - JUARA LAGU JATUH KEPADA - ANA RAFFALI-TOLONG INGATKAN AKU





ASSALAMUALAIKUM....Yeahaaa tu dia           Juara AJL25 kita!!!

TAHNIAH!!!!....memang seperti yang tidak dijangkakan lah persembahan pun simple dan sempoi kan...tak sia2 lah dia...


JUARA - ANA RAFFALI - TOLONG INGATKAN AKU!!!






Speecehless tak?...huhuhuhuhu...larik beb dari jangkaan... heheheh tp sempoi tuu ...tahniah!!



Tempat Ke 2 - Meet uncle Hussain dan Black - Drama Queen




Tempat ke 3 - Hafeez AF7, Noktah Cinta !!!




Hadiah2 untuk pemenang !

Hadiah Juara RM35K + trofi

Tempat kedua RM15K + trofi

Tempat ke 3 RM12K + trofi

Sunday, January 9, 2011

AJL25 - VOKAL TERBAIK


Salam...tu dia vokal terbaik hadiah RM10K okay...tahniah la pada Hafezz AF7 tu...cayalah Noktah CINTA dan gimik kena tembak tuu!!!

AJL25 - PERSEMBAHAN TERBAIK



TAHNIAH Laa...memang mantop dan meletop persembahan dia tu...berbaloi-baloi lah dapat anugerah Perembahan Terbaik tu...hehehehehee..Hadiah pun MElets ok RM10k, sapa nak bagi? ....agak2 berbaloi tak dengan modal buat persembahan dan gimik begitu? ...ahaksss

FAIZAL TAHIR- HANYUTT!!!






Wah tak hengat kan...duduk dalam penjara besi, terjun kolam dan basahhh!!! cayalahhh memang MELETSS uolss.... pheeewweett

Shahir AF8 Kena Lempang Dengan Nasha Aziz

Assalamualaikum uols, wah2 hebat, lebat, asyik dan mengasyikkan yer sumenya ....tentunya semuaaaa tengah tgk AJL 25 akn.. hahh sapa yg hubie kaki Bola mlm ni MAN U lawan Liverpool kan...macam mana? gaduh berebut tv ker?

Ai dengan hubie memang berebut...tp AI menang Oo Som...so AI la yg dpt tgk okey...deal tak? XD hihihihi sian Incik Hubie ngalah...g tgk kat Mapley kast bawah umah...hikhikhik...

Ehh uols tau tak yang Shahir AF8 kena lempang masa buat AJL25....pergghhh tak hengat tu si Nash Aziz lempang dia....kesian jer si Shahir AF8 tu kan...hikhihkihkkkk GIMIK JER TUE...hehehehehehe....

Tapi sakit juga kan...bedepekkk bunyinya...kuat gak tu...hehehehehe

Lagu Cinta Itu Buta - Cerekarama TV3 - Cinta Buta

Salam... Wah nampaknya ramai yang nak kan lagu tu...emm sekelip mata jer dah famus..kan hikhikhik...so AI sharekan lagu ni yer utk uols ok...dekat my previous entri pun ramai yg komen nak lagu ni, so silakan yer...






Lirik lagunyer;

Salahkah bila aku mencintaimu
Dan berharap engkau kan jadi milikku
Walau banyak yang bilang kau tak pantas untukku
Sayang ku mohon jangan tolak cintaku
Jiwa ragaku ini hanya untukkmu
Aku rela berkorban demi cintamu itu
Biarlah orang berkata apa
Manusia tiada yang sempurna
Kuterima kau apa adanya
Yang penting aku bahagia

Sinopsis Cerekarama TV 3 - CINTA BUTA....I LIKE!

Berjalan2 ke singapura 
Singgah sebentar di rumah nyonya
Percayalah kata hamba
Masakan cik tiada tandingannya

Pergi ke kedai membeli paku
Paku di beli di kedai borong
Sapalah yang nak dekat aku
Hidung tak mancung pipi tersorong2

~kopipaste dari dialog drama tu yer~ XD


 Mengisahkan seorang gadis berbadan besar @ gemuk yang pandai memasak masak lemak jantung pisang dan telah membuatkan Ahmad Dani (seorang yang buta) begitu tertarik hingga ketagihkan lauk tersebut. Untuk menguji sejauh mana kesetiaan dan keihlasan cinta Farah Diba, Ahmad DAni telah mengarahkan Ahmad Fairus ie abg kembarnya untuk menilai ketelusan Farah Diba setelah dia tidak buta. Tapi Farah Diba yang terlalu merendah diri dengan keupayaan dirinya yang gemuk telah menyuruh Shima (rakannya) untuk menjadi dirinya. Tapi apa yang dirancang tidak menjadi seperti yang disangkakan kerana Shima sendiri telah jatuh hati kepada Ahmad Dani, sehingga membuatkan perhubungan persahabatan antara Shima dan Farah Diba berantakan. 

Akhirnya Ahmad Dani mengetahui cerita sebenar dan menerima Farah Diba seadanya, namun ibu Ahmad Dani pula menghalang kerana Farah Diba gemuk. Namun kisah silam ibunya yang pernah gemuk telah membuatkan hati si ibu beralah untuk tidak memperlekehkan Farah Diba.

Ahmad Dani bertunang juga dengan Farah Diba dan akhirnya membuat pembedahan mata.... The stories end happily as usual...ngehngehngeh...


 Yang pasti si Shuhaida sudah makin Fofular walaupun badan besar...kan?.....ingat yang berlakon Dottie tu...



Macam mana cerita tu, ok tak? Tapi kan kesian kan si Fara Diba tu..tapi itulah realiti yang berlaku pada insan-insan yg demuk ie AI juga. Insan yang mempunyai keadaan fizikal seperti Farah Diba selalunya mempunyai 'low self-esteem' @ kata lainnya rendah keyakinan diri... emm apa yang Farah Diba buat tu macam AI penah buat masa zaman sekolah2 sampaila universiti ok. Tp nasib la dengan En. Hubie, Ai x ad ada buat cam tu okey, x perlu nak nyamor2 dah... hikhikhihik

Tapi secara realitinya memang ramai yang berbadan besar tak kira laki ke pompuan akan merasa rendah diri dan akan berlumba2 cari ubat kurus..kalu tak takkan la DR Romzey jual Just Mate & En Joegrimjow promote Herbalife..sume tu supplement kurus okey

Nak kurus ni bukan setakat makan sume supplement ke pil kurus ker apa bagai...YANG UTAMA MAKAN TU NAK KENA SEIMBANG DAA...tapi kalu dah x boleh buat juga macam Syanie tu, tu yang kena buat operation kecilkan usus perut..so makan skit jer...okey...

Psstt - Cinta tak boleh dilihat dengan mata, tak boleh di dengar dengan perkataan tapi cinta boleh dirasa dengan peraasaan..betul ker?

Saturday, January 8, 2011

Cerekarama TV 3 - CINTA BUTA....I LIKE!

Assalamualaikum...

Memang dah seminggu dah promo ceta ni, cam best jer AI tengok, nak2 ceta budak demuk mcm AI ni...tp olahan dia ceta budak demuk vs blind guy...emm lets watch it...jap gi sambung review ...ok





Majalah 3 - Dobi OKU Menyentuh Hati! :'(

Assalamualaikum...Alhamdulillah hari ni AI ada entri baru nak update. Lama rasanya x update kan, uols rindu tak? (kalu ada pun entri contest jer kan )

Sambil lipat2 kain baju AI tengok Majalah 3 tadi rencana pasal dobi OKU, really touch my heart tu...suka tgk Syazani bercakap, cara dia memang outspoken, tp apa yg dia cakap jujur dan telus..betul dia mmg ada telent sbg abang. Tersentuh hati ni tgk rencana tu...walau mahal skit bayaran dia ie RM6=1kg, tp apasalahnya sebab rasanya kos tu nak tampung mesin basuh yang rasanya mahal skit dari yang kedai dobi biasa. AI doakan semoga adik-adik tu berjaya lah hendaknya..Amin!!

ni la Syazani, 24 tahun (kredit to Kosmo) 

Rasanya kat Kosmo pun ada cerita pasal dobi OKU ni... ni ha AI ambil dari Kosmo online yang disiarkan pada 9 November 2010 (tapi biasalah, yg dibaca selalunya kurang menarik, yang dipertonton yang itu menambat hati kan?) ni AI ambil dari Kosmo page

9 Novmeber 2010- SETIAP kali dia berputus asa, ada sahaja individu-individu yang menyuntik semangat kepadanya. Kepada Ong Hock Siew, 50, sembilan remaja Orang Kelainan Upaya (OKU) itulah yang telah merealisasikan impiannya.
Walaupun bahagian kanan tubuh Muhd. Syazani Sazali, 23, agak lemah, namun semangatnya untuk hidup tidak pernah luntur. Muhd. Syazani merupakan salah seorang daripada remaja OKU yang membakar semangat Hock Siew.
Dia adalah salah seorang daripada sembilan remaja Orang Kelainan Upaya (OKU) yang bekerja dan menjadi teman niaga Stesen Dobi OKU di pusat beli-belah Mid Valley. Kedai dobi yang terletak di aras bawah P2, A43, Mid Valley, Stesen Dobi OKU itu menjadi simbol kebanggaan golongan OKU secara menyeluruh.
“Saya mahu kami menjadi contoh kepada rakan-rakan senasib. Saya percaya usaha ini akan mengubah persepsi orang ramai terhadap OKU.
“Kami mahu buktikan bahawa kami juga boleh berjaya,” kata Muhd. Syazani yang duduk di kerusi rodanya.
Sebelum menyertai Stesen Dobi OKU, dia bekerja makan gaji di sebuah pusat beli-belah. “Saya pernah bekerja sebagai penjual selama setahun. Selepas itu, saya berhenti dan ketika berehat di rumah, saya dimaklumkan tentang peluang ini,” ceritanya.
Mazayu Kasan, 40, selaku pelatih OKU memberitahu, Hock Siew mengetengahkan ideanya mengenai perniagaan tersebut kepada rumah Amal Chessire di Selayang, Selangor.
Bertanggungjawab mengumpul, memilih dan melatih remaja terbabit dalam bisnes dobi, Mazayu juga banyak membantu dan melancarkan operasi perniagaan itu.

DARI kiri: Roszilawati, Anuar Firdaus, Mohd. Syazani dan Nabin yang berpeluang bekerja di Stesen Dobi OKU.


Cabaran berniaga
“Cikgu banyak melatih kami. Saya rasa seronok berniaga dan percaya pengalaman ini akan membentuk saya menjadi seorang usahawan untuk membuka kedai dobi sendiri pada masa depan,” tegas Muhd. Syazani yang berjanji untuk memberikan peluang pekerjaan dan perniagaan kepada golongan OKU yang lain.
Kata Muhd. Syazani, antara cabaran berniaga di pusat beli-belah terkemuka itu ialah apabila berdepan dengan pelanggan berbangsa asing yang bertutur dalam bahasa Inggeris. “Saya cuba melayan mereka semampu yang boleh. Biasanya saya faham apa yang mereka katakan,” kata Muhd. Syazani yang boleh bertutur dengan lancar berbanding remaja lain yang menghidap masalah pertuturan akibat sindrom Down atau ketidakupayaan belajar.
“Syazani dan Roszilawati lebih berani berdepan dengan pelanggan. Mereka boleh berkomunikasi,” kata Mazayu. Roszilawati Rosli, 21, atau lebih mesra dengan panggilan Ros. Dia merupakan seorang gadis yang memiliki perwatakan menarik dan boleh berkomunikasi dengan baik.
“Sebelum bekerja di sini, saya bekerja di salon di Sentul. Tetapi selepas mendapat tawaran ini, dengan sokongan keluarga saya menyertai kumpulan ini,” kata gadis bertubuh kecil itu.
Anak kedua daripada lima beradik itu memberitahu, jika diberi pilihan antara berdandan atau menjalankan perniagaan dobi, dia lebih selesa memilih dobi kerana bisnes itu menjamin masa depan di samping dapat membimbingnya mempelajari selok-belok dunia perniagaan.
Salina menggosok pakaian pelanggan.


Kata Mazayu, sebilangan remaja tersebut mempunyai pengalaman bekerja di bahagian dobi di Hotel Grand Dorsett di Subang Jaya manakala sebahagian yang lain mendapat latihan di pejabat WorldwidePreneur di Jaya One di Petaling Jaya.
“Orang ramai tidak perlu pandang rendah atau meragui kebolehan mereka. Usaha seperti ini membuktikan kemampuan mereka. Walaupun ada OKU yang lemah dari segi mental, tetapi hakikatnya mereka bukan golongan yang tidak waras. Sebaliknya, mereka adalah golongan slow learner. Mereka mungkin perlahan dari aspek menggunakan minda seperti membaca atau mengira tetapi mereka boleh melakukan kerja-kerja fizikal. Saya percaya mereka akan menerima cabaran berniaga sama seperti mana-mana orang biasa,” kata Mazayu.
Pengalaman bekerja
Bagi menguruskan perniagaan itu, Mazayu turut dibantu oleh Qariah Saini, 23, dan kesembilan-sembilan ibu bapa remaja tersebut.
“Ibu bapa mereka bertanggungjawab membuat kiraan akaun, pembayaran, pembelian dan sebagainya secara bergilir-gilir,” tambah Mazayu. Bagi Amirah Muhd. Sardi, 23, kesungguhan gadis muda itu bekerja jelas terpancar di wajahnya. Amirah yang pernah bekerja di sebuah salon rambut berkata, dia seronok bekerja di kedai dobi kerana mempunyai ramai kawan.
Walaupun gagap, anak bongsu daripada lima beradik itu tetap menjawab soalan-soalan yang dilontarkan kepadanya.
Seorang lagi remaja lelaki yang agak pendiam tetapi murah dengan senyuman, Anuar Firdaus Rosman, 23, yang mempunyai masalah ketidakupayaan belajar lebih selesa berkomunikasi dengan rakan-rakannya.
“Saya pernah kerja di Hotel Shangri-La Kuala Lumpur di bahagian dobi. Semasa bekerja di situ saya membuat kerja-kerja seperti seterika baju, memasukkan pakaian dalam mesin basuh dan menjaga meja resepsi,” jawabnya dalam nada perlahan.
“Anuar sangat rajin, tetapi dia akan tunggu arahan. Dia tidak mencari kerja tetapi melakukan apa yang disuruh dan lebih gemar membuat kerjanya sendiri,” kata Mazayu. Tambah beliau, selain berpengalaman, Anuar dipilih kerana sangat aktif dalam pelbagai aktiviti ketika bersekolah di Sepang.
“Dia menerima banyak anugerah di sekolah antaranya Anugerah Sahsiah. Dia juga bertuah kerana mempunyai bapa yang banyak memberi sokongan dan mengambil berat tentang dirinya,” kata Mazayu merujuk kepada pesara Rosman Muji, 45, bapa kepada Anuar.
Menurut Rosman, Anuar dilatih menggunakan pengangkutan awam untuk berulang alik dari rumah ke Stesen Dobi OKU.
Rosman ketika ditemui pada majlis pelancaran tersebut meluahkan keterujaan dan sokongan yang tidak berbelah-bagi atas usaha Hock Siew yang bakal membawa perubahan besar dalam hidup anaknya itu. “Mereka akan belajar berdikari dan tahu apa yang perlu dilakukan untuk memajukan diri.
ANUAR mahu membuktikan golongan OKU boleh bekerja seperti individu lain.


“Lambat-laun mereka boleh menjadi seperti orang lain,” luahnya. Rosman yakin, perniagaan konsep OKU dengan bantuan ibu bapa adalah satu perancangan yang boleh dilaksanakan selama-lamanya.
Seorang lagi remaja OKU, Nabin Romli, 19, memberitahu, dia selesa bekerja daripada duduk di rumah tanpa melakukan apa-apa. “Saya pernah menyertai kursus automobil baiki motor tetapi berhenti kerana kursus tersebut untuk mereka  yang bisu,” kata anak kepada pegawai bank yang juga mempunyai masalah yang sama seperti Anuar.
Menurut Nabin, di rumah selain bermain Play Station 2 (PS2) dan dia juga mempelajari muzik gamelan selama dua tahun.


Inilah contoh individu dan insan yang nak berusaha walau kurang upaya diri tapi ianya bukan satu rintangan dan halangan, bukan cam sesetengah manusia, dahla sempurna tapi malas untuk berusaha ddan mengharapkan simpati orang padanya. Walhal mereka punya kudrat dan tenaga. Itulah manusia yang tidak bersyukur namanya. Renung2kan dan selamat beribadat :D

Friday, January 7, 2011

One Step Closer To The Maxis Om Nom Nom Race



Woohoo....korang dah sedia untuk cabaran  ini? AI & My Team dah SEDIAAA...yeeaahhhaa


Date: 15 January 2011 (Saturday)
Venue: Modesto’s, Ground Floor, Capital Square, 7 Persiaran CapSquare 50100, Kuala Lumpur
Time: 8am-7pm
(all participants must register before 9am)
Dress code: customized “The Maxis Om Nom Nom Race” T-shirts will be provided
(ambil dari page nuff yer..)

Nuffnang & Maxis akan menganjurkan Makan Race!!! ala2 Amazing Race gitu!!


TAPI SEBELUM TU, AI nak share..tentang apa?...tu diaa (Sebab yang UTAMA AI nak join acara ni yer!!)


Monday, January 3, 2011

2011 Yang Mengujakan - Mood Ghairah XD

Assalamualaikum...Alhamdulillah Syukur sangat2 lah (sambil nak melompat2 rasa, tp apakan daya, keayuan kena kontrol..muslimah kan..:P) 

Ntah naper AI rasa sangat teruja la *beriya sangat bunyinya tu, poyo ker?* sebab lately ni my visitor bertambah dari sehari ke sehari, tp Nuff Tidak MASyUK OKEY :(, em tak kisah la. yang penting ada peningkatan kat blog AI ni ie makin orang kenal la blog ni, pasal Nuff tu x mo amik kesah la, lantak pi la dia nak masyuk ke tak *ada nada tak puas hati di situ yer uols :P*

Emm..AI nyer blog cipta rekod la kira this week (mula 27 Dec - 2 Jan nyer rekod la) dpt lebih kurang 1K viewer *hek eleh, 1wekk 1K viewer pun nak bising ker? Mungkin ada yg berkata demikian kan* tp yang AI tulis ni sebagai rekod la derr, utk kenang2an jadi rindu2an heheheeh...uols yg x ad blog mungkin x faham, yg ada blog tp x amik pot pasal viewer pun mungkin x mo nak faham, betul x? ngehngehngeh...

Bukan senang nak org kenal blog kita, jika x ada isu PANASS yang kuar dr blog kita tul tak? ... bukanlah nak gila glamor (woohoo sila lah tgk Cik ELia @ jejariruncing tu, dalam sekelipan terus MALATOPPS uols, smalam siap kuar paper derang semalam tau, jeles? Tak la..AI takutt u, to Cik Elia, AI sekadar nak pesan sbg kakak kay - berhati2 la dan pls kepercayaan dan kejujuran itu penting, coz org disekeliling sedang mengintai dan mencari peluang nak kenakan uols)


Psstt - jangan ada yang bengang yer...kalu x minat silalah beredar.

Sunday, January 2, 2011

Di Sini Bukan Tempatku

Hati ini berdetik, kencang dalam tenang 
Petanda apakah itu?
Ku lihat awan di luar
Mendung, langit kelam diliputi awan

Tiba-tiba di dada samudera aku terpandang 
Bebayang wajahnya menyapa kornea mata
Senyum terpamer
Semanis wajah empunya diri

Kenapa ia hadir? 
Saat ketenangan ini baru ingin dinikmati
Dia hadir membawa tanda
Membawa 1000  maksud tak terungkap dek kata-kata
Tiada bicara, wajahnya tenang sahaja

Hadirnya memberi makna
Masa itu akan tiba 
Tak tahu bila
Tapi akan pasti juga...

Kerna...aku hanya menumpang di sini
Tempatku di sana...
Di sini aku dipinjamkan
Di sana adalah sebuah keabadian...

~asfiedaimpiana~ 0445pm 02012011

Yeaahh...My Follower Reach The No - 131, Who's the lucky person?

Assalamualaikum...uols nampak tak apa yg ana nampak?
Yup, the number that im waiting for to appear...
Igt lagi link my previous GA tak?...
Kan ana dah mention yg ana nak bg sometin pd lucky follower tu..
So sapa yg empunya diri tu ngaku ler yer..(rasanya cam tau, tp x sure hihihi)
Ana bg 3 hari utk ngaku kay...XD

Psstt.. Skandal Tahun Baru - Secret Admirer - Sungguh Terharu XD

Assalamualaikum..

Ohh hati berbunga2 riang seolah2 dalam hati ada taman gitu. Bila tengok blog sendiri, rupa2 nya ada seseorang yang selalu datang menjenguk, walaupun jadi silent reader, ana tau dia setia membaca coretan2 ana...hahahahaha Astagfirullah...mengucap2, behave urself A.I (shortform Asfieda Impiana ok) sambil membetul2 kan position duduk, hehehehe. Hah apa kes tahun baru dah ada skandal..dosa tau. Nanti Inchik Suami baca blog ini, mau perang besar tau nanti. :P

Yer la memang pun A.I tau, A.I ada secret admirer..tak caya cer tengok kat bawah ni...

 Ni masa 29 Dec 2010 - yg ana dpt captured...yer la masa Harimau Malaya menang bola haritu...so surprise


 Ni pada 1.1.2011 - petang lepas ana buat entri pasal faisal yusof meninggal 


ni pada pukul 1.40 pg, 2.1.2011

Hah bukan ker tu kira secret admirerr, tak tinggal jejak, tp ana tau ada juga yg sudi baca blog kecik yg x seberapa ni...Alhamdulillah rasa terharu gak la coz yg baca blog ni ada dr oversea gitu, yg pasti ada dari Nott (ana tau MZ bacakan hehehehe, tq sis) ada dari Moscow, ni td ana tgk banyak dari Singapore lah pulak, yang datang dari Malaysia off course la banyak, ana pun tau kalu ada adik beradik ana yg baca...hehehehe tq ler support blog ana ni, sebagai secret admirer (secret ker, perasan kan huhuhuhuhu) atau silent reader. 
Tq uols

Yang pasti ini entri bukan pasal show off atau riak ok...just share n kenangan utk ana...mungkin ada yg baca nanti bleh bg tips cam ner nak improve kan lg blog ana ni...ok 

PAKAI BAJU WARNA MERAH
MINTA MAAF, JANGAN MARAH ;D
KALAU TAK SUKA BOLEH BLAH... ;p

Hutang emas Boleh di Bayar - Hutang GA Bila Nak Hantar Daa ;P

Assalamualaikum. Pertamanya entri ni dibuat khusus untuk pemenang2 GA ana yang lalu...maaf banyak2 sebab hadiah korang x berpos lagi...banyak pulak aral nak menghantarnya...rasa cam nak pas by hand jer pd yg dekat2 area lembah klang ni. Emm then barang tu, harga pos lg mahal dari hadiahnya, cam rugi plak rasa :P
Tp x apa sebab dah janji, mesti kena tunaikan juga...hihihihih maaafffff yer uols...

 Ana nak bubuh barang tu dlm plastik cam ni, pergi ke poslaju ofis dah habis stok la pula.. emmm sabo jer lah


 ni barang2 utk uols...


 Oleh sebab fragile, ana nak kena bungkus ler, takut la bila dapat kat tangan uols, benda tu dah hancur berkecai...dpt kaca jer x rupa gelas dah hikhikhik....


Tadaa...setelah dibungkus.. lepas tu anak sumbat balik dalam karung dia..then nak kena bungkus plak lagi sebelum dipos..


Moral of stori - lepas ni nak buat GA bagi cash jer la, senang skit nak transfer, uols suka tak? 
Hint ;D akan ada GA lagi tau...hehehehehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Saat Kasih Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

The Best Place To Purchase Gift!!