Tuesday, September 7, 2010

Raya Kampung @ Bandar?

Salam Ramadhan...

Wah, makin tak sabar2 jer rasanya nak berhari raya ek..mcm ner persiapan? dah siap? me biasa2 jer...huhuhu tahun ni braya kat putrajaya...petang raya jer baru balik kg me kat Mersing Johor (Sapa org mersing angkat tangan?)

Balik kg my mum...dan menjadi kemestian beraya kat kampung. Betul2 kg punya tau...with the green paddy field...saujana mata memandang..burung2 berkicauan, unggas2 berterbangan dan b**i yg  ada kat hutan blakang rumah .....hihihihiii seronok arr.

Kalu korang, korang pilih beraya kat mana yg best?

Me pilih kat kampung, y? ;

1. Kat kampung ada orang pasang pelita buluh...cantik jer..kalu kat my dad punya kampung kat benut (isskk...iskkk...x pernah umo pun 1st raya braya kat sana, sekrang dah x ada sapa both grandparents dah pass away, Al-fatihah) derang pasang pelita punyalah meriah n setiap rumah mesti ada, dah mcm fiesta jer.

2. Boleh ziarah kubur my grandparents, untie n relatives (rumah my atok dekat jer ngan kubur...nama jalan rumah tu pun Jalan Kubur, menakutkan jer kalu balik malam2... =D )

3. Hari raya mesti pergi melawat sedara mara yang duk jauh-jauh..yer la time raya br bleh jumpa pun..

4. Bleh kenai dgn  relatives yg bau2 bachang la dan bau2 yang lain...ahakss

5. Sume my famili berkumpul la time ni...sepupu sepapat....cucu cicit cuit ...hihihiii

6. Suasana tenang aman dan harmoni...kalu lepak kat umah my atok pun rasa tenang dan damai jer....keliling menghijau jer...

7. Nak gi umah orang x payah tunggu open house, datang n terjah jer...dialu2kan  (like umah my atok, kalu 1st day raya, kekadang x sempat nak kuar beraya pun, org datang bertali arus..even my atok dah pass away. Kalu nak beraya gak kena we ols kena wat giliran coz x nak bg umah kosong) punyalah tetamu dialu2kan  tau!!


Dan....banyak la yg x dpt nak ditulis kat sini, hanya org yg duk kg jer tau akan perasaan itu!!!


Nape x suka braya kat bandar? ;

1. X best..rumah2 n bangunan bertingkat2 mencakar langit...x segar mata memandang

2. X ada orang sgt..yer la sume org bandar balik kg daa... =P

3. Nak gi rumah org kena wat appointment @ tunggu open house jer...kalu x, x dilayan  (seyes me dah penah kena dah...angin gak rasanya..ada ker gitu...dah tetamu nak dtg sambut jer lah ngan apa yg ada, ni x nak jamu ngan memacam makanan pelbagai, yg betulnyer nak menunjuk2 kot.)

4. X ada suasana raya..feel x ada...coz duk bandar tuk cari rezki jer kan...time raya balik kg gak =P

*walaupun skit jer reason me taruk, tp me x kira yg penting raya kat bandar tetap x best!!*


Kat Kampung Ada Ni


pokok kelapa yang sayup2 melambai dan meredupkan
ni kat blakang umah my atok


ada ayam2 kampung yg fresh dan bebas dari suntikan...
time raya kita korban ler... ;P



ada kawasan utk main volleyball bersama sepupu sepapat
gelanggang ni kat sebelah umah my pakcik


bleh tgk kampung nelayan...bot2 nelayan yg tersusun indah dan cantik jer dipandang



tengok sunset. =D


ber'outdoor' photoshoot kat tepi jambatan
loc: jambatan endau-rompin



dan...lovey dovey dengan udara yg nyaman... *wink* =P

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Saat Kasih Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

The Best Place To Purchase Gift!!