Saturday, August 14, 2010

Rozel oh Rozel

Salam ramadhan..

Alhamdulillah dah selamat berbuka untuk hari k-4. Menu hari ni; bubur lambuk, nasi goreng kampung, sup ayam, ikan tenggiri dan sayur. Bunyi mcm byk jer..tp portion nyer skit jer...cukup arr utk kami 4 beranak makan. Nampakanya weekend kali ni aku x dapat berbuka bersama2 ngan adik2 yg lain coz adik no 2 ke rumah mak mertua, yg no 3 x balik berbuka bersama tunang katanya, entahlah.

Ni  nak ceta pasal bunga rozel, kat umah mak ada 6 batang pokok, tanam dalam pasu jer, tp bleh tahan hasilnya, merasa lah air rozel buatan sendiri. Orang kata rozel banyak khasiat, kalau x, takkan ramai yg berebut2 tanam betul tak?
bunga rozel yg mak cah tanam..


ROSELLE terbukti kaya dengan anti oksida untuk: * Menyegar & mengembalikan tenaga
* Menghilangkan selsema & sakit tekak
* Meredakan batuk & mencairkan kahak
* Menyihatkan & mencerdaskan minda
* Mengurangkan stress & sukar tidur
* Mencegah kanser & penyakit kronik
* Menstabilkan tekanan darah tinggi
* Meningkatkan daya tahan tubuh
* Membantu proses pencernaan
* Mencantikkan kulit & awet muda
* Mengurangkan kolesterol yang berlebihan NUTRISI ROSELLE

Roselle, merupakan satu tumbuhan herba semulajadi - mengandungi kandungan Vitamin C yang tinggi, dianggar pada 280mg pada setiap 100gm kaliks Roselle yang telah dikeringkan. Ini menunjukkan kelebihan vitamin C yang ada pada Roselle berbanding dengan buah kismis hitam. Ia juga mengandungi vitamin-vitamin lain seperti Vitamin D, B1 dan B2. Selain vitamin, ia juga mengandungi hampir 486mg Kalsium, jumlah yang cukup banyak serta mengandungi Magnesium, Beta-Carotene dan OMEGA-3. Ia juga mengandungi anthocyanine (antioksidan). KEGUNAAN ROSELLE DALAM DUNIA PERUBATAN
Ramai saintis percaya pengambilan Roselle akan melambatkan proses penuaan dan mencegah berlakunya penyakit kronik kerana ia menghadkan kerosakan yang dilakukan oleh radikal bebas (Roselle kaya dengan anti oksidan). Banyak penyakit zaman moden dikaitkan dengan masalah tekanan oksidatif akibat daripada aktiviti radikal bebas yang berleluasa pada hari ini. Aktiviti radikal bebas menyebabkan berlakunya proses penuaan pantas terhadap manusia.Ia juga membantu meningkatkan daya tahan tubuh, mengatasi hipertensi, anti infeksi bakteria, membantu proses pencernaan dan mencegah kekurangan vitamin C, mencegah peradangan pada saluran kencing dan pembentukan batu ginjal, mengandungi Flavonoid yang berfungsi sebagai antibiotik pembunuh kuman-kuman penyebab penyakit serta penyaring racun dalam tubuh.

KEGUNAAN TRADISIONAL ROSELLE
Roselle digunakan secara tradisional untuk melegakan batuk dan demam dalam masyarakat. Di Sudan, roselle diproses menjadi minuman tradisional yang dinamakan Karkadeh dan merupakan minuman kebangsaan orang Sudan. Salut bunga ini boleh diproses menjadi pelbagai jenis hasilan seperti minuman, halwa, jeli, sos, jeruk dan serbuk atau helaian minuman roselle. - tq to http://www.khasiatroselle.tumblr.com/

Aku x brapa minat ngat, tp bila dah buat air tu minum jer la..tu pic yg aku snap kat depan umah, bukan besar ngat tanah depan umah, bak kata orang sekangkang kera jer..tp memacam pokok2 n tanaman yg ada, dah mcm kebun kecil aku tgk. Orang kata berbudi pada tanah, merasalah hasilnya. :D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Saat Kasih Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

The Best Place To Purchase Gift!!