Wednesday, July 13, 2011

Peperiksaan Pegawai Tadbir & Diplomatik ~ 16 Julai 2011

Assalamualaikum...

Maaf la yer kawan2 belog ai ni berhabuk amatt. Ok just quick update memandngkan ai ada terbaca kat 2-3 blog yg sibuk ceta pasal Exam PTD tu, so ai ambil kesempatan ni nak share sedikit tips (walau masa dah suntuk rasanya tp kalu dpt membantu Alhamdulillah). Ai bukan teror sgt, tp mungkin dah tersurst n rezki sekali jawab exam terus ke step seterusnya...

Antara tip2 yg raasanya boleh dipraktikkan..

1. Uols kena baca @ amik tahu pasal past issue starting from last month until last year mei (bulan 6 2011-bulan 5 2010)...x kira apa pun isu kena amik tahu ie sukan, isu dunia, politik, negara,dasar dan sebagainya..krn ia membntu utk soalan pengetahuan am dan esei.

2. Bagi soalan math - kompom mmg x boleh jwb semua, (bg uols yg mmg superb math mungkin boleh kot) uols jawab brapa yg uols mampu dgn masa yg ada, jika x sempat juga nak jwb baki soalan yg tinggal tu...sila penuhkan juga kertas jawapan tu dgn cara tembak jer, janji petak semua diisi okay.

3. Bagi soalan esei esp english (tips bg yg x teror english cam ai ni) korang tulis la esei tu dlm english broken janji diorg faham apa yg korang nak sampaikan yg pasti penggunaan vocab n verb tu betul cuma dr penggunaan istilah tu pakai yg biasa2 jer jgn bombastik coz nanti makna tersasar jauh XD

4. Ni yg wajib...bg yg muslim dan islam sebelum uols jawab semua soalan tu...bacalah surah Al-Fatihah dan 3 Qul kemudian hembuskan pada kertas soalan yg belum dibuka (kita mohon pada Allah semoga soalan tu senang utk kita jawab,bukan jampi tau)

5. Setelah usai hari peperiksaaan tu, uols jgn lupa utk solat dan berdoa pd Allah moga uols semua lulus exam tu.


Sekian jer la tips yg ai mampu share, ohh lupa plak..Buku Malaysia Kita (rasanya sold out kot tiap2 kali nak exam PTD ni, ahaks) boleh jer nak baca..bukan apa utk tahu pasal dasar2 yang telah negara laksanakan tu jer...kalu x beli pun x apa, like ai beli gak tp sentuh sekejap jer n sekAli lalu.

Apa yg dikongsikan disini bukan nak kata riak @ takbur @ nak kata ai ni bagus sgt cuma sekadar perkongsian ttg apa yg ai dah buat n lalui.

Good luck to uols yg nak exam tu yerr...

Mmuaaahhss

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Saat Kasih Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

The Best Place To Purchase Gift!!