Thursday, April 29, 2010

Bacalaitos (Cold Fish Fritters) versi Malaysia

Semalam aku tgk travel & living channel, time tu dia tgh tunjukkan makanan yg paling digemari oleh Rakyat Puerto Ricco nama nya Bacalaitos..


nilah makanan kegemaran rakyat Puerto Ricco...Bacalaitos


Jadi aku pun cubalah buat juga n nilah hasilnya....


heheheee..ni kira cucur udang ler..sebab aku pakai udang, bukan ikan...hehehehe

Aku jd kelakar n bangga gak..coz cekodok tu mmg jd hot food derang laa kat sana, kita kat sini berlambak...!!! Jadi, martabatkanlah makanan tempatan...ahakss

Sharing is Caring

Salam...ketika aku buka email..aku terima artikel ni dari kakak aku, so i decide to share with others here..hope its helpful...
BRAIN DAMAGING HABITS


1. No Breakfast
People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level. This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration.

2 . Overeating=2 0
It causes hardening of the brain arteries, leading to a decrease in mental power.

3. Smoking
It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer disease.

4. High Sugar consumption
Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients causing malnutrition and may interfere with brain development.

5. Air Pollution
The brain is the largest oxygen consumer in our 20 body. Inhaling polluted air decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a decrease in brain efficiency.

6 . Sleep Deprivation
Sleep allows our brain to rest.. Long term deprivation from sleep will accelerate the death of brain cells..

7. Head covered while sleeping
Sleeping with the head covered increases the concentration of carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects.

8. Working your brain during illness
Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain.

9. Lacking in stimulating thoughts
Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain stimulation thoughts may cause brain shrinkage.

10. Talking Rarely
Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain



The main causes of liver damage are:



1. Sleeping too late and waking up too late are main cause.

2. Not urinating in the morning.

3 . Too much eating.

4. Skipping breakfast.

5. Consuming too much medication.

6. Consuming too much preservatives, additives, food coloring, and artificial sweetener
.

7. Consuming unhealthy cooking oil.
As much as possible reduce cooking oil use when frying, which includes even the best cooking oils like olive oil. Do not consume fried foods when you are tired, except if the body is20very fit.

8. Consuming raw (overly done) foods also add to the burden of liver.
Veggies should be eaten raw or cooked 3-5 parts. Fried veggies should be finished in one sitting, do not store.

We should prevent this without necessarily spending more. We just have to adopt a good daily lifestyle and eating habits. Maintaining good eating habits and time condition are very important for our bodies to absorb and get rid of unnecessary chemicals according to 'schedule.'


The top five cancer-causing foods are:

1.. Hot Dogs
Because they are high in nitrates, the Cancer Prevention Coalition advises that children eat no more than 12 hot dogs a month. If you can't live without hot dogs, buy those made without sodium nitrate.


2. Processed meats and Bacon
Also high in the same sodium nitrates found in hot dogs, bacon, and other processed meats raise the risk of heart disease. The saturated fat in bacon also contributes to cancer.

3. Doughnuts
Doughnuts are cancer-causing double trouble. First, they are made with white flour, sugar, and hydrogenated oils, then fried at high temperatures. Doughnuts, says Adams , may be the worst food you can possibly eat to raise your risk of cancer.

4. French fries
Like doughnuts, French fries are made with hydrogenated oils and then fried at high temperatures. They also contain cancer- causing acryl amides which occur during the frying process. They should be called cancer fries, not French fries, said Adams .

5. Chips, crackers, and cookies
All are usually made with white flour and sugar. Even the ones whose labels claim to be free of trans-fats generally contain small amounts of trans-fats.

PASS THIS TO ALL WHOM YOU LOVE & CARE FOR. ............ .. ...

Monday, April 26, 2010

Setiaku Di FF...Ngeee

(Hari-hari cikgu pergi sekolah x 3)(baca mcm ceta masam2 manis)...hari2 cikgu...tido...zzzz...:D

Aku ni pun mcm cikgu gak..tp cikgu tusyen...hihihiii..isnin,rabu & jumaat aku akan setia menemani En.Bie terchenta ke FF..dah dekat 2 bula keje aku lepas balik keje mesti teman dia...moral support gitu...sampaikan tpt area FF tu (secret,sat gi ada yg gi cari aku kat situ naya jer..hehehehee..takuttt) dah habis aku tawaf dah...mana tak nya..1 sesi 2 jam bb..kelas pula mula pas maghrib....
Nape aku x join skali?...ishh x per arr bio jer la En.Bie soang jer yg join..aku kat opis pun ad gak FC tuh..x yah membazir!!(tp aku suggest kan, better gi FF yg berbayar lg pueh hati tau, yg kat opis aku tuh...emm cian jer alatannya..nak guna lak ramai..faham2 jerla)


inilah kelas en hubie..3x seminggu..trainer en hubie seorang aweks tu..sabo jelah yer!!

Berbalik pd En.Bie aku td..tetiba dia nak join FF setelah tgk BL Asia ler...then dia pun turut memikirkan ttg kesihatan dan masa depan kami, well if u look at his body, u should understand it. Akak jd terharu dik non...:'(

so nak tak nak kami decide korbankan sedikit wang demi masa depan (bak kata orang wang bleh cari tp nyawa?) ini baru jer skit jer view n environment kat dlm tu..macam2 ada..bestt tauu

Atenye..komitmen utk FF mmg tinggi..kena kuatkan semangat utk FF, tp adakalanya terlepas juga..ni dah brapa kali dia skip(...grrr..geram jer)

Ok la En.Bie what ever u r doing, i will always support u...weeee

Love Is You and Me Contest


Aku join contest ni, tarikh tutup 30 April 2010

Contest ni senang jer la...x penin2 kapla pun..korang insert pic momen terindah korang ngan partner tu jer...

Hadiah best tau sponsor oleh Sabah Accesorries



Untuk gambar yang diinginkan...aku pun pilih gambo time raya tahun lepas..purple color gitu...

pic ni hubie yang edit dan buatkan page cover...sweet sangat!!(jgn jeles!!)

Kalaulah aku ni insan terpilih untuk menang...aku nak ngat...hadiah ni..


Jet and Black Diamond Crystal Pearl Jewelery Set..sweetjerrr

So u all kalu nak gak join contest ni Kelik Sini!

Sunday, April 25, 2010

dup dap dup ~~~~~ http://heartbeat.my/blog-for-gifts.asp

Bila daaa nak tido ni...mlm minggu kan...bak kata p.ramlee..sudah pukul 3 pagi!! (tipu..baru pukul 1.45 am, kala aku menaip ntri ni la).
Mata aku x brapa ngantuk sebenarnya, mlm minggu kan. Aku pun usha la blog2 yg ada, suke ngat tgk blog sis ni haa..mama zhafran. Aku suke bukan pasal apa, sis ni kaki contest...memacam contest dia join..samala ngan aku ni..tp contest @ giveway kat belog ni br lg bg aku involve..tp sis ni lama dah rasanyer..aternyer memacam adiah dah dia menang utk bln april ni..rezki ulangtahun dia agaknya..(hepi besday yer mama zhafran). Buka belog dia mlm ni tetiba dia bg ntri ttg heartbeat.my. wah terus segar bugar mata akak ni tau..bling2 ada..mana taknya entri dia skit nyer kali ni...emm bleh join gak...hehehheeee..


Hey korang heartbeat.my buat spesel program la pada bloggers...apa lagi geng2 blogger jom arr..
ni haa bendenyer


BLOG US FOR GIFTS





Ni aku ambil dari web dia ...syarat2 nya..(maaf la bahasa inggeris la..harap2 faham yer tp aku cuba terjemahkan)
Do you own a blog? Do you want a FREE DIY Photo gifts?
Anda ada blog? Mahukan Hadiah Gambar Buat Sendiri Secara Percuma?

If the answer is YES, just blog about HeartBeat.my TODAY, and we will FREE you a
Photo Color Mug X 2pcs worth RM50 OR Both sided Printing Photo Tee worth RM45
printed with your own photos. Interested?
(Jika YA, hanya tulis mengenai Heartbeat.my hari ini, dan kami akan beri anda Mug Gambar Bewarna Percuma sebanyak 2 unit yang bernilai RM50 atau Photo Tee Bercetak depan belakang bernilai RM45 yang dicetak gambar anda. Berminat?)

Terms & Condition apply:
Syarat & peraturan:

- Your blog must be an active blog (at least FIVE posts at month and at least 6 months old)
(blog anda mestilah aktif (sekurang-kurangnya 5 post sebulan dan blog berusia 6 bulan dan ke atas)

- Word count must be more than 400 words
(mesti lebih dari 400 patah perkataan)

- Must insert at least TWO photos either from our websites or created by yourself
(mesti letak paling kurang 2 keping gambar dari website kami atau rekaan anda sendiri)
- Must insert a link to http://heartbeat.my/
(mesti letak link http://heartbeat.my)

- English, Malay or Chinese Languages only
(B.Inggeris, Melayu @ China sahaja)

How to send us your review?
(Bagaimana untuk hantar kepada kami review anda?)

1. Write your post with at least 400 words
(tulis post anda paling kurang 400 patah perkataan)

2. Insert at least TWO picture
(Letak paling kurang 2 gambar)

3. Save in Ms Word format,
(Simpan di format MS Word)

4. Email to order@heartbeat.my
(Email ke order@heartbeat.my)

We will review your post and revert to you in 24 hours.
(Kami akan melihat post anda dan maklum kepada anda dalam tempoh 24 jam)

Apakebendenyer heartbeat.my ni?









Heartbeat.my ni ianya sebuah website yg menyediakan hadiah2 @ sauveniour yang unik dan special made kepada pengguna2 laman web yg mmg x suka nak gi cari kat kedai dan hanya suka duk usha depan computer.(mcm aku ni)..itulah kelebihan internet ni


Company ni dah tertubuh pada tahun 2006 lg dah dan sekrang ni tgh expand biz dia ke utara dan selatan tanahair ni. Agaknya sebelum ni hanya org kat lembah klang jer yg dapat beli hadiah2 special made ni.(mana aci org kat utara dan selatan nak rasa jugak kan.)



Apa yang menarik tentang heartbeat.my ni?


Ishh macam2 ada (bunyi dalam nada pakcik astro)..korang bleh pilih jer korang nak apa, antaranya;






korang bleh print gambar korang pada barang2 kristal


buat anak2..bleh printkan gambo pada puzzle..(best apa..muka anak2 @ famili pada puzzle pastu main cantum2..kelas gitu)






yang best tu bleh print pic kita kat mug tau...@ pic org2 tersayang...kelass gitu..bila minum igt si dia jer kan. ;D



yang palingg beshh tu bleh print pic dekat bantal tuuu..eeee suke-suke...boleh bawa tido tiap2 malam beb


dan ni ialah fotokad..boleh buat koleksi sendiri...sukeee





Tu sedikit sebanyak yg aku amik kat page tu...ehh ada lagi laa yg x ada dlm pic tu antara lain - t.shirt,ceramic tile, cosmetic mirror, mini tee,button badge, sticker kereta, rantai kunci, coaster dan lain-lain lagi.


Emm yang mana satu pilihan aku ekk?



Setelah dilihat cenderamata yang ada kat page tu...akhirnya aku jumpe benda ni yang paling mengujakan....taaraaa










dan ini!!.. harganya RM59.00

Jadi korang, apa yg tengok jer..tak nak ker? aku dah jumpa barang kegemaran aku, korang tak nak ker? jom gi ke http://heartbeat.my/ tau... mama qies tak nak order utk qies ker?

Saturday, April 24, 2010

Kain @ J@kel, J@kel & K@in :D

Td hubie lapo gi mkn kat restoran arab sek 7, blakang unisel...mmg best place dia tuh...tup2 tgk kat paper b4 that x jakel wat opening....apalagi pujuk le minta anto gi sana...perrrgghh ramainnyeeerr....berduyun2 org tau..tp yg x bestnya...customer bukan takat beli kain jer tau...siap amik flower kat pintu lg...ala bouquet flower 4 shop opening tu...faham2 jer la mesti byk kan n cechantik kan...yg x sedapnyerr derang ni siap amik lg..(amik ker curik?), sampaikan ada budak kecik ni (lingkungan dlm 5 thn) siap cakap ngan dia lg..mak org tu curik kan?...haah curik... apa perasaan anda? aku senyum jer dgr budak tu cakap...budak kecik pun tahu menilai...ni lah org kita...pantang nampak, abis dia kebas...aku tgk byk gak bunga2 pemberian org kat JAKEL tu dah tinggal besi n sponge jer...ciannyerr.

Aku g sana bukan nak shoppong pun,saje jer tgk semurah mana jualannya..emm x murah mana pun...bleh jer...n beli la baju 3-4 pasang gak termasuk kain bj melayu hubie..tema tuk rayer thn ni kelabu tahi anjing (req fm my hubie)...(bunyi mcm kureng jer kolor tu)...ikut jer laa n this is da result




bukan main beg plastiknyer...(ni ada credit ker wat promo kat sini en. jakel?) :P


ni kain faberet aku...corak abstrak..sekrang ni malas nak kain corak bunga2 la...
minat yg mcm ni..bleh thn chantek gak..

kain2 yg telah dishopping olehku...


hok ni ler kain utk tema raye thn ni..KELABU TAHI HANJING

tu pun aku rase dah terlebih bajet skit...lari..tp ada sepasang tu...mcm kureng laa..x minat pulak warnanya...kunun nak wat bj utk pakai wed adik aku, tp rasanya x mo la...apa nak buek ekk? ... :-?
akan difikirkan...















Cuppies n Cokelat

Emm nyummm,nyumm...sedap tak rupe dia?...ni adalah sample yg aku amik dari kak izma yg sudi dan bermurah hati bg kat aku sample2 ni tuk rasa...tq so much yer kak izma...
Cuppie tu bleh thn sedap keknya..cmc isinya...(coklat moist cake)...yg cokelat tu ada memcam jenis gak..kalu u all nak detail bleh pergi kat blog dia seperti yg terpapar tu...(kak izma i tolon promote tau..)

a few types of cokelat made by kak izma


cekelat ni siap bleh req utk packing...she made it herself


ni cupcake ni org panggil edibel picture..(betul ke tak ejaan tu?) bleh makan..tp aku x reti nak mkn.....
so pada viewer yg tgk blog aku ni nak makan kek n cekelat ni bleh ler order kat blog yg tertera kat atas tu...supportla ushanita kita yer...


Thursday, April 22, 2010

Minggu Letih (^_*)

Ntah la minggu ni merupakan minggu letih, agaknya coz minggu lepas x ada cuti kot. Sampaikan keje umah x buat pun....minta lah belas ihsan hubie utk basuh baju (nasib baik dia tolon gak)
Kat opis keje dis week pun x sebrapa aku buat...huhuhuhuhuu. Tp ada gak hasil...pemikir la katakan...keje pk n pk n pk jerla....emm ngantuk la x larat nak ceta panjang. hope hujung minggu ni aku dapat bereskan keje2 umah yg terbengkalai tu... (kalu aku x jenjelan laa :P)
Em MJ.... slamat malam...wassalam...zzzz

Wednesday, April 21, 2010

CUTE & YUMMY GIVEAWAY

Cute & Yummy Giveaway
Aku tak tau la nper aku leh tido time ni...so dr tgk tv jer..aku usha la blog2 ni sume...tup2 terjumper ler blog ni...due nyer ptg karang...nasib ler aku try n error jer...

Pada tuan punyer blog tu..aku wish happy belated besday laa yer!!!



To celebrate my becoming birthday, I'm offering my First ever FabuLOVE Giveaway at CuteandYummyto a lucky winner who leave sweet messages.

*Close up some of item *



MinMin the Bear Bear



Cards from CuteandYummy



BearBear Bookmark



Yarns ;)

KeK Giveaway

Dalissa Sweet Treat Birthday Giveaway



Mcm best jer rupe kek ni n mesti sedapp...emmm..nyummm..nyumm
Lama juga x makan kek ni nak2 besh kalu dapat mkn Snickers Cheese Cake ni.
Peerrgghhh wallaweeh pasti terangkat bebb..

Aku mmg dah la kaki kek..sure pulun nyer...ishh..meleleh air liur ni la..

Snickers Cheese Cake jadi igauan
Dalissa Sweet Treat tempat pujaan
Giveaway anjuran jadi harapan
Kalu dapat aku share dgn kengkawan


Tuesday, April 20, 2010

Chicken Puff...

Ngeee...lama ngat x adun bebahan nih...mlm ni gian lak nak mkn puff...tpg dr ptg td dah adun dah...so inti jer amik masa skit...yg paling lama tentunyaa membakar lerrr...aku ras goreng lg cepat kan...(x la nama puff...jd karipap...hehehehee)


lihatla puff ku yg brapa comei...

Banyak la pulak entri aku mlm ni kan...lama sgt x hupdate nyer pasal...ngeee

~ AisYaH NuR UmaIRaH~

18 Mac lepas aku dah slamat dapat baby(dah sebulan lebey dah rupenyerrr)...ooopss bby aku ker ? bila masanyeerr....hhahahaha bukanlah my niece laa..adik aku br dpt bby gurll...so as an untie aku pun buat la buku scrap for da parents...
Neway congrats arr for adik aku (Bujang n faizah) and also to ma parents becoz got da title of Datuk n Nenek

alalalaaa comeiinyerr dia tido siap senyum lg

scrap book ni untie ikin buat khas untuk Umairah...

Semoga jadi anak yang solehah tau!! Aminn



This ma hobbiess...

Aku ni kan memacam jer minat nyerr lah..tak stick pd yg 1 pun..kejap kang suka buat itu..kejap kang suka buat ini..ada masa mcm hangat2 tahi ayam jer..
Tp at last ada gak hasilnya...



ni kad aku buat for ma parents anniversary
setelah sekian lama mengumpul bahan2 mentah
inilah hasilnye :D


Happy anniversary Mak n Abah
12 April 2010

Ni la hasil 3-4 bulan usha blog kak lin.

Hari2 aku mesti buka page dia tgk perkembangan terkini...sronok tau...tp buat nyer makk aii jenuh lama nak dpt hasil. Tp ni lah hasilnya..aku ngat puashati!!

Sunday, April 18, 2010

Walawehh...

Perghh x hengat lama gilo x update blog ni.
Malas siutt (kalu malas bleh tak ko delete jer page ni..dari membazir address web....ahakss) ada aku kesah?
Ni tgh berusaha nak mengupload ceritera ceta terindah, kalu ada laa...hahahaha
Keje banyakss laa, memacam nak wat..tu yg keje sume sapruh jalan jer...hehehehe
AKu try la ubah sikap n try menghapload ler apa yang patut n ceta yang patut...heheheehee
kkk...peace =P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

Saat Kasih Bersemi

Daisypath Anniversary tickers

The Best Place To Purchase Gift!!